ŠAHOVSKI KLUB “CODEASY” VUKOVAR

Naziv

ŠAHOVSKI KLUB “CODEASY” VUKOVAR

OIB: 96111557288

Obratite se

Adresa: Zmajeva 1, 32000 Vukovar

Kontakt telefon: +385 98 9006 062; +385 98 675 220

Kontakt email: sahovskiklubcodeasy@gmail.com

Kontakt osobe

Sanja Konjević – predsjednca

Ivana Mažar Marušić – dopredsjednica

Lidija Radić – tajnica

O nama

Naša priča počinje prije malo više od tri godine kada su tri majke mladih šahista odlučile reaktivirati i reorganizirati šahovski Klub Slaven koji je bio u mirovanju te potpuno krenuti ispočetka, a sve kako bi djeci Vukovara omogućili učenje šaha te stvorili nešto novo.

Od prvog dana naša je želja bila da svoj djeci koja pokazuju interes i ljubav prema ovoj drevnoj igri, a koju mnogi nazivaju kraljicom svih igara, bez obzira na njihov socio –ekonomski status omogućimo  rad i igrački razvoj te mogućnost odlaska na natjecanja, lige, kupove, prvenstva i druge turnire jer samo kroz igru i natjecanja djeca se mogu šahovski i igrački razvijati.

U Klubu smo pokrenuli Škola šaha koja je zamišljena kao aktivnost u kojoj će polaznici kroz tjednu aktivnosti unaprijediti svoje šahovsko znanje, vještine i tehnike.  Svaki tjedan, od ponedjeljka do petka, u skupinama od 5 do 8 djece, ovisno o šahovskom predznanju i dobi, održavaju se aktivnosti u trajanju od 120 minuta. Svaki trening prilagođen je znanju i iskustvu grupe te se prema tome prilagođava ono što se trenutno uči i radi – učenje strategija i strateško – pozicionog razmišljanja, međusobna igra, rješavanje šahovskih problema i zagonetki, varijante otvaranja, tipovi završnica, analiza odigranih partija te učenje drugih šahovskih taktika i vještina, prilagođene uzrastu i znanju.

U radu je bitno da trener osluškuje potrebe svakog polaznika, kao i njegove individualne ciljeve te prema tome organizira rad, pravi plan rada, oblikuje aktivnosti unutar sata te je potpora svakom polazniku. Lekcije su prilagođene polaznicima, dinamično su oblikovane kako bi držale pažnju polaznika te su metodički poticajno vođene. Vjerujemo kako je taj pristup upravo i doprinio velikom interesu djece za uključivanje u naš Klub odnosno u Školu šaha.

Kako bi aktivnosti Škole šaha koje se održavaju u prostorijama Kluba bile što produktivnije, cjelovitije i sadržajnije, u Klubu smo nabavili svu potrebnu opremu (šahovske garniture, šahovska demonstracijska ploča, digitalna šahovska ploča)  kako bi polaznici mogli nesmetano učiti i napredovati.

Iako je ovo individualni sport, djeca su, što se vidi posebno na natjecanjima pravi tim koji se međusobno podržava i bodri te smo ponosni što smo od pojedinaca uspjeli napraviti respektabilnu ekipu, sportskih i ljudskih kvaliteta. To je posebno bitno ako napravimo paralelu između života i šaha jer kao u šahu, tako se i u životu susrećemo s brojnim pitanjima. A da bismo uspjeli u nečemu, od nas se traži ustrajnost i stalni napredak te usavršavanje te je izuzetno bitno znati realizirati svoje ideje. Kod djece u šahu je ta ustrajnost, disciplina i volja nešto što je uistinu vrijedno divljenja, a uz pomoć trenera uče kako svoje ideje realizirati i napredovati što im jača samopouzdanje, uči samodisciplini te daje volju za dalje. Stupnjevito prilagođavanje treninga ovisi, osim o predznanju, i o zanimanju koje pokažu, napredak koji ostvare te ambicije koje iskažu, ali imaju jednaku priliku suočiti se s izazovima, učiti, natjecati se i razvijati se.

Naši članovi imaju brojne individualne i grupne uspjehe na lokalnoj, regionalnoj, državnoj, ali i europskoj razini, a Klub je za svoj rad, postignuća i doprinos bio nagrađen od Grada Vukovara i Zajednice sportskih udruga Grada Vukovara.

Osim mnogobrojnim pojedinačnim i grupnim uspjesima, izrazito se ponosimo i turnirom koji smo organizirali povodom Dana grada Vukovara „Vukovaru na dar mladi igraju šah“ koji je u kratko vrijeme postao najveći kadetski turnir u Hrvatskoj. Želimo da postane tradicionalni turnir povodom Dana grada i da okuplja najbolje mlade šahiste iz cijele države u Vukovaru.

Po godinama smo još mladi, ali po rezultatima i uspjesima veliki Klub koji je svojim djelovanjem dotaknuo mnoge mlade živote te dao doprinos sportskoj sceni Grada te smo u vrlo kratko vrijeme postali respektabilni i dominantni na šahovskoj sceni Hrvatske. Zbog svih rezultata te povjerenja koje nam je ukazano od strane djece, roditelja, ali i cijele lokalne zajednice, obveza nam je, ali i zadovoljstvo, nastaviti se truditi jednako jako kako bi ostali na vrhu.

Misija
Organiziranje škole šaha za svu djecu bez obzira na njihov socijalni status, nacionalnu ili vjersku opredijeljenost u kojoj bi kroz igru šaha razvijali svoju osobnost, upornost, točnost i strpljenje, koncentraciju, bili odgovorniji oko donošenja odluka, strateški razmišljali, veselili se pobjedama, ali i prihvaćali i analizirali poraze uz želju za napredovanjem.

Vizija
Postati prepoznatljiv centar šahovske izvrsnosti ne samo u lokalnoj zajednici, već i šire u regiji. Povećati broj polaznika osobito djevojčica koje će pohađati školu šaha. Kroz podršku lokalne zajednice, sponzora i predanost volontera omogućiti djeci sudjelovanje na natjecanjima na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini te postizanje izvanrednih rezultata. Promicati vrijednosti fair-playa, zajedništva i inkluzivnosti te postati nezaobilazan dio sportskog života u našem gradu i šire.

Podijeli: