GODINA USPJEHA KLUBA DIZAČA UTEGA „VUKOVAR“ – OSVOJENO 110 ODLIČJA NA DRŽAVNIM PRVENSTVIMA I POSTAVLJENO 115 DRŽAVNIH REKORDA

Protekla 2017 godina, bila je veoma uspješna za članove kluba dizača utega „Vukovar“, koji su osvojili 110 odličja na državnim prvenstvima i čak 115 puta pomjerali granice državnih rekorda za mlađe uzraste.
Možemo sa pravom reći da su obogatili vukovarski sport i postali jedan od najuspješnijih klubova.
Iako po dosta skromnim uvjetima, klub je uspješno nastupao na svim natjecanjima po kalendaru Hrvatskog dizačkog saveza i na nekoliko međunarodnih turnira (Sombor, Ireg Budimpešta), dok su dva održana u Vukovaru, već tradicionalno „Otvoreno Prvenstvo Vukovara“, povodom Rođendana kluba i „Kup Grada Vukovara“ kojim klub daje svoj doprinos proslavi Dana Grada.
Impresivne brojke osvojenih odličja, priznanja i pehara, govore o uspjesima kluba, koji je
prije nepunih 5 godina počeo sa radom kao slijednik dvaju veoma uspješnih klubova dizača utega koji su do Domovinskog rata djelovali u Vukovaru i raduje nastavak tradicije uspješnosti dizanja utega u našem gradu, čiji početak datira od davne 1956. godine .
Mlade članice kluba su ekipne Prvakinje Hrvatske za uzraste U15, U17 i U20, viceprvakinje su Hrvatske u seniorskoj konkurenciji i druge u Kupu Hrvatske za seniorke , dok su dečki osmi u prvenstvu RH i treći u Kupu Hrvatske za seniore. S obzirom da su ekipe sastavljene od natjecatelja mlađih uzrasta, pa su ovi uspjesi tim veći.
Na pojedinačnim Prvenstvima Hrvatske, osvojeno je čak 110 odličja i to 32 odličja (15 zlatnih,11 srebrnih i 6 bronci) za uzrast U15, 24 odličja (18 zlata, 7 srebra i 11 bronci) za uzrast U17, 24 odličja (11 zlata, 8 srebra i 5 bronci) za uzrast u 20 i 18 odličja za seniore (9 srebra i 9 bronci).
Granice državnih rekorda za mlađe uzraste (U15, U17 i U20), pomjerane su tijekom natjecateljske 2017. godine čak 115 puta a naši rekorderi su : Nataša Dermiček u kategoriji do 44 kg. 2 puta, Nikola Todorović do 50 kg., 9 puta, Željka Miljković do 44 kg., 10 puta, Lucija Gračanin do 58 kg., 11 puta, Hermana Dermiček do 69 i 75 kg., 41 put i Ana Crnjac +75 kg., 42 puta.
Na listama aktualnih državnih rekordera Hrvatskog dizačkog saveza za mlađe uzraste, imena naših članova nalaze se na 50 mjesta.
Odlukom Izbornika Hrvatske dizačke reprezentacije tri naše članice nastupile su u dresu sa državnim grbom na Prvenstvu Europe za seniore održanom u Splitu i to Lucija Gračanin do 58 kg. sa osvojenim 20. mjestom, Hermana Dermiček do 75 kg. sa osvojenim 10. Mjestom i Ana Crnjac +90 kg. koja je bila 9.
Na kadetskom Prvenstvu Europe, održanom u Prištini, boje Republike Hrvatske branile su Lucija Gračanin do 63 kg. , koja je bila 13., i Ana Crnjac +75 kg. je bila 6.
Rješenjem Hrvatskog Olimpijskog Odbora o kategorizaciji sportaša, Lucija, Hermana i Ana su stekle status „Vrsni sportaš“ HOO-a.

[Best_Wordpress_Gallery id=”6″ gal_title=”KDUVU”]

Upitali smo predsjednika i trenera kluba Milana Kordića da nam kaže nešto o klubu kojeg vodi ?
Evo još malo (10.ožujka) pa slavimo pet godina kako smo osnovali KDU „Vukovar“, kako bi nastavili tradiciju dizanja utega u našem gradu staru više od 60 godina i drago mi je da smo u tome uspjeli. Ne samo da smo dizanje utega u Vukovaru „digli iz pepela“, nego gore nabrojana ostvarenja kluba govore da smo nastavili i tradiciju uspješnosti ovog sporta u našem gradu.

Objasnite nam malo kakav je sport dizanje utega ?
Olimpijsko dizanje utega je jedan od najstarijih olimpijskih sportova i najtežih ! Nije ni malo lako upustiti se u borbu sa kilogramima uz svakodnevno uvježbavanje zahtjevne tehnike, koja omogućuje uspješno podizanje utega iznad glave u dvije dizačke discipline i to „trzaj“ (podizanje utega u jednom zamahu od poda do iznad glave) i „izbačaj“ (podizanje utega na ramena pa u drugom dijelu snagom nogu izbacivanje na ispružene ruke iznad glave). U svakoj disciplini na natjecanju , natjecatelj ima pravo na tri pokušaja na težini koju sam (trener) odredi a najbolji rezultat iz obje discipline čine „biatlon“ koji određuje redoslijed na natjecanju.
Dizanje utega je kompleksan sport koji zahtjeva punu angažiranost onih koji se njime odluče baviti, jer zahtjeva, motoričke, snažne , brzinske i psihofizičke sposobnosti, te sam duboko zahvalan ovoj mojoj djeci, koja si mi omogućila da svoje 50-to godišnje sportsko iskustvo prenosim na njih a oni na najbolji način uzvraćaju svojim rezultatima.

Otkud toliko osvojenih odličja sa državnih Prvenstava ?
Dizanje utega je sport u kojem se natjecanja održavaju u obje spolne konkurencije, natjecatelji su raspoređeni u po 8 težinskih kategorija, odličja se dobivaju za uspješnost u svakoj disciplini (po 3 odličja za najuspješnije) a natjecanja se održavaju za uzraste Mlađih kadeta (U15), Kadeta (U17), Juniora (U20) i Seniora a od ove godine i Mlađih seniora (U23).
Broj osvojenih odličja rezultat je našeg rada i naših vrijednosti.

Što nam možete reći o brojnim oborenim državnim rekordima ?
Državni rekordi čije granice već tradicionalno pomjeramo iz natjecanja u natjecanje su većinom iz uzrasta U15 koji čine većina naših natjecatelja, nešto je iz uzrasta U17 a pokoji iz U20.
Treninzi su konceptirani tako da se na natjecanju pokušava podići po 1 kg. više nego na prethodnom i čemu naši natjecatelji često uspijevaju, ali u perspektivi će ih realno biti nešto manje, jer kilogram po kilogram, težina rekorda je otišla na višu razinu i trebat će više truda za njihovo obaranje a osim toga naše najuspješnije rekorderke Lucija, Hermana i Ana izašle su iz uzrasta U15 u kojom su postigle najviše rekorda.

Kako to da su mlade natjecateljice Lucija, Hermana i Ana nastupile na seniorskom EP ?
Izbornik Hrvatske dizačke Reprezentacije Boško Čavka, odlučio je pomladiti Reprezentaciju, pa koga onda pozvati nego mlade Vukovarke nakon brojnih oborenih rekorda ?
Zalog je to za budućnost hrvatskog dizanja utega !
Poziv nije bio samo zato što se seniorsko prvenstvo EP održavalo u Splitu, jer su Hermana i Ana već dobile poziv da u ožujku nastupe na seniorskom Prvenstvu Europe u Tirani (Albanija), dok se za Kadetsko Prvenstvu Europe u srpnju koje će se održati u Lignanu (Italia), očekuje poziv Izbornika za Natašu Dermiček i Nikolu Todorovića za U15 i Luciju, Hermanu i Anu za U17.

Gdje trenirate ?
Trenažni proces našeg kluba, odvija se svakodnevno od 19 sati u Sportskoj Dvorani u Borovu naselju, točnije u skladišnom prostoru, bez ikakvih otvora za dovod svježeg zraka i bez ikakvog ventilacijskog uređaja, što u ljetnom periodu stvara velike probleme za naše natjecatelje jer je temperatura neizdrživa a nepovoljno je i sa zdravstvenog aspekta .
Već dugo vremena se borimo za neki povoljniji prostor, ali smo još uvijek u istom !
Ustanova „Sportski objekti“ imala je volju učiniti nešto za nas, premjestiti nas u prostor „hola“ Sportske Dvorane. Lijep bi to bio prozračan prostor , ali pitanje je kako bi se dizanje utega na katu, odrazilo na statiku građevine, jer nitko nije otklonio sumnju u mogućnost oštećenja mramornog poda izvan naše zaštite u trenažnom prostoru , zbog vibracija ?
Došlo je i do nesporazuma sa „Sportskim objektima“ koji su se dali u investiciju ograđivanja tog prostora. Mi smo znali za namjeru da ograđivanje ne bi išlo do stropa, ali smo očekivali visinu nekih 2,20-2,30 m i ugrađivanje vrata, kako bi se prostor mogao zaključati i zaštititi, teškom mukom stečena skupa oprema.
Investitor je prostor ogradio na nekih 150 cm i bez vrata, što mi nismo mogli prihvatiti.
U Sportskoj Dvorani postoji idealan prostor za dizanje utega, u prizemlju i još 2013 g. nakon adaptacije istog sada već pokojni Tajnik Zajednice Športskih udruga Josip Vinković je izjavio: „Drugdje se pomoćne prostorije pretvaraju u urede mi od njih stvaramo prostor za pripremu sportaša i klub dizača utega“.
Zašto tomu nije tako znaju odgovorni a mi se nadamo da će se za nas naći rješenje i predlažemo mogućnost da se fitnes sprave iz spomenutog prostora premjeste u prostor na katu i tako izbjegnu eventualna oštećenja koja bi mogla nastati našim djelovanjem na katu a nama omogući rad u adekvatnom prostoru u prizemlju, jer naši sportaši su svojim radom i rezultatima to zaslužili !

Spominjete skupu opremu a kako stojite sa rekvizitima ?
Teškom mukom smo došli do onog što sada imamo a imamo dovoljno za svakodnevne treninge i dobru organizaciju natjecanja. Naši utezi su veoma skupi ali i dugotrajni. U početku svog rada dobili smo od Grada 5.000 kuna za rekvizite, što smo utrošili za nabavku utega slabije kvalitete koji su ispunili svoju svrhu za obuku početnika. Nešto rekvizita smo dobili na posudbu od prijateljskih klubova a kada su se pojavili prvi rezultati, dobili smo i donaciju utega od našeg Saveza.
Naš rad i naše rezultate prepoznao je i Hrvatski olimpijski odbor, koji pomaže klubove koji imaju uspješne natjecatelje mlađih uzrasta a koji nam je odobrio nabavku rekvizita u vrijednosti od 50.000 kuna a kompletiranje opreme smo izvršili sa rekvizitima koje smo dobili na korištenje od našeg Saveza a koji su ostali nakon uspješne organizacije Europskog Prvenstva u Splitu.

Kako se financirate ?
Uglavnom iz Proračuna Grada Vukovara, jer sponzore i donatore je teško danas naći pogotovu za male sportove kakav je naš, a od Županije smo dobili skromnih 5.000 kuna.
Sa 50.000 kuna od Grada, uspjeli smo otići na sva naša natjecanja na kojima smo ostvarili vrijedne rezultate a to smo mogli ostvariti samo zato što ja kao trener kluba radim volonterski bez ikakve naknade, jer u protivnom se ne bi moglo otići na nekolicinu natjecanja.
Ja sam čovjek već u godinama i trebat će razmišljati o mlađem treneru a teško da će netko drugi imati mogućnosti angažirati se u radu kluba volonterski !
Raduje me saznanje da će se posebno financirati rad trenera kao i kategoriziranih sportaša Vukovara, te će naše Lucija, Hermana i Ana, dobiti skromne stipendije ali nažalost samo za 4 prva mjeseca ove godine (osim ako ponove svoju kategorizaciju za naredni period), jer im je ostalo neiskorišteno pravo od 8 mjeseci kada im je počeo teći status a Grad to nije do sada financirao.

Što vas očekuje u ovoj godini ?
Na osnovu ostvarenih rezultata u 2017., očekujemo uskoro još „plodove svog rada“, to jest participaciju naših sportaša u nagradama na skorašnjim izborima najuspješnijih sportaša Grada i Županije, čeka nas organizacija naših međunarodnih turnira povodom Rođendana kluba i proslave Dana Grada Vukovara, nastupi na seniorskom EP u Tirani, nastup na kadetskom EP u Lignanu (Italija) i nastupi na svim ekipnim i pojedinačnim Prvenstvima u po Kalendaru natjecanja Hrvatskog dizačkog saveza a kandidirali smo se za organizaciju Pojedinačnog Prvenstva za žene seniorke, Pojedinačnog Prvenstva RH za muške i ženske za uzrast U20 i Kupa Hrvatske za žene.
Nadamo se dobivanju organizacije nekog od nabrojanih natjecanja, jer dobro kotiramo u Savezu a konačno i moja malenkost je član IO i dopredsjednik HDS-a.

Podijeli: