Radionica „ Fair playa“ u sklopu programa „Vukovarska škola sporta“

Dana 05. listopada 2023. godine u Dječjem vrtiću Vukovar 1, Područni objekt „Leptirić“ održana je prva radionica „ Fair playa“ u sklopu programa „Vukovarska škola sporta“, koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta.

Vanjski stručnjak iz područja psihologije mr. spec. Dejana Varnica sudjelovala je u provedbi navedene radionice, budući da ima mnogobrojna iskustva u provođenju projekata unutar obrazovne ustanove.

Fair play je širom svijeta poznat i razumljiv koncept, koji svoje porijeklo vuče iz sporta. Fair play ili „poštena igra“ nije samo esencijalni element sporta, već je postao općenitija filozofija poštovanja drugih i poštovanja pravila, kako na sportskom terenu, tako i u drugim natjecateljskim pothvatima.

Radionica je održana vrtićkoj skupini u dobi od četiri do šest godina starosti, kada su djeca spremna usvajati sportski bonton. Kroz radionicu je skrenuta pozornost na važnost sudjelovanja u sportskim aktivnostima, a ne samo na ishod, te da je bitno čestitati pobjedniku, bodriti i pružati utjehu svakome tko nije pobijedio. Djeca, koliko god mala bila, shvaćaju važnost pravilnog i fair ponašanja kako prema svojim suigračima tako i prema protivničkim igračima. Kao glavnu prednost sudjelovanja u sportskim aktivnostima istaknuli su zabavljanje i stjecanje prijatelja. Također su nabrojali sportove u kojima sami sudjeluju, te su svoje vještine i sportsku uključenost pretočili u crteže.

Djeca su naučila da je za bavljenje sportom, osim uspješnosti, jedna od najvažnijih karakteristika koje sportaš posjeduje tolerancija, te korektno ponašanje prema sportašima i natjecateljima. Bez fair playa sport, a i ostale kompetitivne aktivnosti, postaju pitanje pobjeđivanja pod svaku cijenu. Mr. spec. Dejana Varnica je napomenula da se takve kvalitete uče odmalena.

Podijeli: