SREBRO I DVIJE EUROPSKE BRONCE ZA VUKOVARKU TANJU TURUKALO

U glavnom gradu Moldavije Chisinau, održava se ovogodišnje prvenstvo Europe za uzraste natjecatelja do 15 i do 17 godina.

Na ovoj smotri najboljih mladih dizača utega europe u borbu sa kilogramima od prvo prijavljenih preko 400 natjecatelja, na startu je bilo ukupno 356 natjecatelja iz 34 zemlje.

Zbog ograničenih financijskih sredstava Hrvatsku Reprezentaciju je činila mala, ali veoma uspješna tročlana ekipa natjecatelja u konkurenciji do 15 godina.

Prva je na podij izašla  GABRIJELA  FRLAN  iz Dražica, koja je u kategoriji do 55 kg.  ostvarila tri plasmana  na 10-to mjesto.

Dan kasnije nastupa   CHIARA RELJAC iz Dražica u kategoriji do 59 kg. i ulazi u anale hrvatskog dizačkog sporta, kao prva osvajačica medalja sa Europskih prvenstava, osvojivši tri  brončana odličja.

Danas , 9.srpnja ponovo se viorila Hrvatska zastava u Moldaviji, zaslugom mlade Vukovarke TANJE TURUKALO, koja je nastupila u kategoriji do 76 kg. sa rezultatima od 66 kg. u trzaju (osvojila broncu), sa 87 kg. u izbačaju (srebro) i sa 153 kg. u biatlonu (bronca).

Zanimljivo je da je drugoplasirana Bugarka u konačnici imala bolji rezultat za 1 kg. a pobijedila je natjecateljica iz Turske.

Ostvarenje Tanje Turukalo je također za anale Hrvatskog dizanja utega, jer je osvojeno  srebro u izbačaju, prvo srebro u ženskoj konkurenciji sa Europskih prvenstava od samostalnosti Hrvatske.

U najavi ovog Prvenstva Europe, rečeno je da ako Tanju ne “pokosi” trema prvog nastupa u Reprezentaciji i Prvenstvu Europe, da je kandidat za osvajanje odličja ! Računali smo na treća mjesta i bronce a Tanja nas je dodatno iznenadila osvajanjem srebra u izbačaju. Ovaj najnoviji uspjeh nije nikakva slučajnost, nego plod dobrog desetogodišnjeg rada u klubu, čiji su natjecatelji postavljali mnoštvo državnih rekorda za mlađe uzraste, na Olimpijskim igrama mladih u Argentini, naša Hermana Dermiček osvaja 10-to mjesto, Nikola Todorović je četvrti na svijetu za kadete i pobjednik Kupa Europske unije i Tanja Turukalo je sada stavila “šlag na tortu” ovim uspjehom u Moldaviji.     Zahvaljujem se ovoj mojoj djeci što zajedno sa mnom promoviraju dizanje utega i sada bi “mirne duše”, mogao u zasluženu “sportsku mirovinu”, ali ne još dok zdravlje služi, treba učiti vukovarsku djecu dizati utege !

Dizanje utega je veoma težak sport u kojem uspijevaju samo oni najuporniji oni koji su voljni umjesto sjedenja za računalom  svoje slobodno vrijeme provesti sa utezima a tu su i borba sa predrasudama koje prate ovaj sport a dolaze od neupućenih roditelja pa čak i od nastavnika tjelesnog odgoja : “Ostat ćeš mali”, “dobit ćeš bruh”, “stradat će ti kralježnica” a što je upravo suprotno.

Nadamo se da se o ovom našem uspjehu neće pričati dan – dva i onda zaboraviti na vukovarske dizače utega !

Poznato je da smo mi naš rad započeli u skladištu Sportske dvorane bez i jednog vanjskog otvora i da smo svojim radom a razumijevanjem Grada Vukovara i Sportskih objekata dobili adekvatan prostor za naš rad, što i rezultira ovim uspjesima. Rekvizita imamo dovoljno a prvo smo po osnivanju imali donacije klubova prijatelja, donacije rekvizita od Saveza nakon organizacije Europskog Prvenstva u Splitu, pa dva puta dobivamo rekvizite po natječaju HOO-a. Zajednica športskih udruga grada Vukovara i Grad Vukovar izdvajaju  zadovoljavajuća sredstva  za naš klub za termine treninga i natjecanja, za trenera, za zdravstvene preglede sportaša, knjigovođu, kotizacije – “hladni pogon” ,  ali imamo  problem sa količinom sredstava za odlazak, smještaj i prehranu sportaša, jer u više navrata odlazimo na natjecanja u dalje destinacije (Split, Zagreb, Dražice), doručkujuči iz pekarnice, ručajući ispred nekog “fast food-a, a spava se u najskromnijim apartmanima.

Sve je drastično poskupilo a mi dobili ista sredstva !

Nadamo se da će odgovorni u Gradu i Zajednici imati za nas razumijevanja, kao osvajačima međunarodnih odličja i  povećati izdvajanje za naš klub za nekih 2-3 tisuće eura i tako podignu zasluženi bolji standard naših sportaša, koji pronose ime našeg Grada Vukovara, diljem Europe i svijeta – riječi su Milana Kordića, trenera i predsjednika kluba.

Podijeli: