Članice HPD Vučedol uspješno završile Visokogorski zimski tečaj

Dvije članice planinarskog društva HPD Vučedol, Katica Pivić i Marijana Bošnjak uspješno su odslušale potrebna predavanja, odradile vježbu u Sloveniji (Zelenica, 1536 m) te kao završni dio tečaja pohodile vrh u Julijskim Alpama, Mala Mojstrovka sa svojih 2332m koji su također uspješno pohodile, te u pravom smislu osjetile svu ljepotu i dobrobit planinarenja.

Visokogorski zimski tečaj organiziran je od strane PK Horizont iz Velike Gorice, a u suradnji s njima teorijski dio održao je u Vukovaru predsjednik društva HPD Vučedol, Igor Mihelić. Upoznao nas je s potrebnim čvorovima, planinarskom opremom, visokogorskim planinarenjem, opasnostima u planinama zimi i zimskim uvjetima, snježnim lavinama te spašavanjem. Predavanja je odslušala još jedna članica društva, Mirjana Kopf koja je bila spriječena ići na vježbu, ali ne sumnjamo u nju i njezin odlazak na vježbu sljedeći put.

12.03.2022. održana je vježba na terenu u Sloveniji na Zelenici (1536 m) gdje smo učili visokogorske tehnike koje uključuju: tehnike hodanja u derezama i upotreba cepina (pri usponu i silasku), upotreba cepina prilikom hodanja i zaustavljanje cepinom pri padu, kretanje na snijegu i ledu, sidrište i osiguranje u snijegu i ledu te spust po užetu u zimskim uvjetima.

Održana vježba bila nam je vrlo korisna jer smo na taj način spojile teoriju i praksu te dobile  viziju kako to sve na terenu izgleda.

Priliku za primjenu naučenog nismo dugo čekali, već slijedeći vikend, 19.03.2022. išli smo na pohod u Julijanske Alpe i penjali vrh Mala Mojstrovka (2332 m). Uspon je bio završni dio visokogorskog tečaja koji smo uspješno popeli primjenjujući naučene tehnike.

Sa poštovanjem do narednog uspona,                                                          Marijana Bošnjak

Podijeli: