Uspon na Maglić 2386 m i Volujak 2336 m – BiH

Članovi planinarskog društva HPD “Vučedol” , Vukovar u sastavu Lidija Azinović, Marijana Bošnjak, Josip Budimir, Marko Čeliković, Saša Atanasovski i Igor Mihelić uspješno su pohodili, te i posjetili dva najviša vrha Bosne i Hercegovine. Maglić smješten na istoimenoj planini s visinom od 2386 m kao najvišlji vrh, te drugi po visini vrh Velika Vlasulja smješten na planini Volujak s visinom od 2336 m. Oba vrha smještena su u istočnom dijelu BiH odnosno na samoj granici sa Crnom Gorom, pa se i usponu na najviši vrh često pristupa iz same Crne Gore (ne morate nas ni pitati….mi smo penjali oba smjera). Put do polazne točke je dalek, usponi su zahtjevni i dugotrajni, ali doživljaj planine i jezera na kojem smo bili smješteni je teško opisati, pa iskreno čak i slikom teško dočarati. To se jednostavno mora doživjeti. Boravak u takovom okruženju bitno mjenja raspoloženje i ponošanje svih sudionika, a to se po povratku u naš grad jasno i glasno vidjelo na licima planinara kako na slici tako i u prolazu našim korzom….

Planina Maglić  nalazi se oko 20 km jugozapadno od Foče uz granicu Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Omeđena je rijekom Sutjeskom na zapadu, planinom Volujak na jugozapadu, rijekama Drinom i Pivom na sjeveroistoku te planinom Bioč na jugoistoku.

Na Magliću se nalazi i Perućica, najveća prašuma u Europi te veliki cirk Urdeni dolovi sa Trnovačkim jezerom na 1517 m. Podnožje planine i sve padine su bogate vodom, s brojnim izvorima od kojih je najizdašniji Carev Do koji nikad ne presušuje.

Volujak je druga po visini planina Bosne i Hercegovine. Smještena je u graničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Jugozapadni je dio planinskog masiva Maglić-Volujak-Bioč, između rijeka SutjeskeDrinePive i Vrbnice.

Volujak se pruža smjerom Sjeverozapad-jugoistok, a od Magliča ga odvaja potok Suha na sjeveru. Najviši vrhovi na Volujku su Velika Vlasulja 2.336 m, Široka Točila, 2.297 m, Studenac 2.294 m i Previja 2.273 m.

Dio slika, doživljaj kupanja i uspona na navedenim lokacijama pokušat ćemo Vam prenijeti kroz naredne slike, sve ostalo ljubomorno ćemo sačuvati za nas….. S poštovanjem do narednog uspona, Igor Mihelić, HPD “VUČEDOL” Vukovar. 

Podijeli: